Какви въпроси може да зададете на фотографа преди сватбата?

След избора на сватбен фотограф, добре е да се премине към някои уточнения, които ще ви позволяват да се чувствате по-спокойни в избора си:

  1. Колко снимки ще излязат в крайна сметка? Ако ви трябва някакво фиксирано количество снимки, всичко това трябва да се уговори предварително с фотографа. Някои следват препоръките на клиента, а други имат собствени условия за сътрудничество. Добре е да уговорите дали има условия, за да няма изненади и за двете страни.
  2. Колко време е нужно за обработка на снимките? Трябва да сте подготвени, че в някои случаи тази процедура може да отнеме определено време. Това е особено актуално в случай, че вашата сватба ще се проведе през лятото или пролетта. По-точни срокове ще уточните с конкретния фотограф, защото всеки работи с различна скорост и динамика, зависеща от степента на ангажиментите му и, разбира се, неговият професионализъм.
  3. В какъв вид ще ви бъдат предоставени готовите фотографии? В този момент повечето фотографи се отдалечават от класическите дискове и избират флашки като носител. Също така има вариант да получите галерия със своите снимки в специално предоставено от фотографа облачно пространство или виртуален диск. А по ваша преценка се уговарят за разпечатка и определени снимки.
  4. Има ли възможност веднага да се направи сватбен албум, сватбена книга? Колко ще струва? Сватбената книга в действителност представлява голям албум, в който ще бъдат оригинално отпечатани вашите семейни снимки с избрани кадри и моменти. Като цяло повечето фотографи предлагат такива услуги, но обикновено може да се поръча като отделна и незадължителна услуга към заснемането на сватбата.
  5. Уточнете по какъв начин фотографът ще стигне до мястото на снимане. Трябва ли да му бъде осигурено място във вашия личен транспорт? Или той ще дойде със собствен транспорт. Кой ще заплати пътуването, ако е извън града и други подробности по придвижването на фотографа.
  6. Може ли да препоръча фотографът определени места за провеждане на фотосесия? Разбира се, основната работа по фотографирането ще се извършва на мястото на тържеството, но ако сте решили да направите сватбена фотосесия на неутрална територия, то е най-добре да се консултирате с фотографа.

Да обобщим как да общувате с фотографа преди сватбата

Много от младоженците изпитват притеснение, стеснение в личен разговор с фотографа. Никога не се страхувайте да задавате въпроси на човека, от чиито професионализъм зависи колко ярки спомени ще бъдат запечатани в снимките. В момента в София се появяват все повече фотографи, които тепърва започват да работят в толкова сложна сфера на дейност като фотографията и по-точно сватбената фотография. Най-ниската цена привлича, но резултатите могат да се окажат далеч от идеални. Като следствие – похарчените пари, време и усилия силно ще развалят настроението ви, което е неприемливо за този най-светъл празник като на сватбата.

Въпросите, които сте прочели по-горе, ще ви помогнат да се предпазите от услугите на некоректни фотографи. Много добре е, ако правите избор на фотограф, да е надежден и проверен от ваши близки и приятели. Но дори и в този случай не трябва да се пренебрегва личния разговор и да се оставя всичко на случайността. Ако един фотограф отговаря на изискванията на една двойка, това не дава гаранции за това, че ще ви бъде приятно и лесно да работите с него. Срещата трябва да се проведе лично. Разговорът с фотографа по-добре да се проведе и с булката, и с младоженеца заедно за предварително обсъждане на всички аспекти на работата, а резултатът да удовлетворява, както младоженците, така и самият сватбен фотограф.

© ФОТОГРАФ ЯВОР ДОНЧЕВ

При пре-публикуване на статията трябва да сложите линк на източника: https://fotografsofia.com

Вашият коментар