СВАТБЕН БЮДЖЕТ – ЗА КАКВО И КОЛКО ЩЕ ПЛАТИТЕ

Колко струва една сватба? Какво задължително трябва да се включи в списъка с разходи и за какво точно не бива да икономисвате? Вижте в статията в блога на Yavor Donchev Photography, където ще се опитам да ви помогна как правилно да разпределите сватбения си бюджет.

Наемане на ресторант/кетъринг

Примерна цена: 40% от общия бюджет

Основата на вашия сватбен бюджет представлява разходи за наем на сватбена площ, зала, кетъринг. Така че – общата стойност на празника ще зависи от броя на поканените и формата на събитието. В ресторантите като цяло има определено меню и могат да се разчетат точните суми за един човек, а в случай, че ползвате услугите на кетъринг допълнително, тези въпроси трябва да се обсъдят индивидуално.

Информирайте се от управителя на ресторанта колко гости е в състояние да побере залата, променят ли се цените в зависимост от времето и деня от седмицата, можете ли да донесете свой алкохол? Ако ще наемате кетъринг фирма, е необходимо да се изясни в каква кухня са специализирани те, предоставят ли под наем прибори и текстил или сами ще трябва да се ангажирате със сервирането?

По възможност организирайте пробна дегустация – така ще се уверите, че качеството на храната е на нужното ниво.

Сватбен фотограф и видео заснемане

Примерна цена: 15% от общия бюджет

Тоалетът, обличането на булката, разходката, церемонията, празника с гостите – най-често фотографът и видео операторът прекарват на сватбата около 10-12 часа, за да запечатат всички най-важни моменти от този ден. Но не забравяйте, че работата им не се ограничава само до снимките.

Обработката на снимките, сватбеният фотоалбум и видеото след сватбата може да отнемат още няколко работни дни, добавете към това и предварителната работа – пътуване, проучване на мястото и тайминга на дейностите, комуникация с булката. Поради това услугите на професионални сватбени фотографи и видеооператори просто няма как да струват евтино.

Внимателно разгледайте портфолиото на фотографа, за да разберете в какъв стил работи. Вижте на сайта му предлага ли професионалиста подходящи пакети от услуги. Отчитайте и допълнителните разходи (за фотокнига, услуги на гримьор и други).

Сватбен организатор

Примерна цена: 10% от общия бюджет

Организиране на пищно сватбено тържество без помощта на сватбен организатор е доста трудна задача, така че много булки решават да се възползват от услугите му по време на подготовката. Обсъдете заедно с младоженеца дали има нужда от сватбен организатор, и ако вашият отговор е „Да“, непременно помислете за разходите за услугите му при изчисляването на бюджета.

Обикновено това са 10% от общия бюджет на сватбата, защото професионалистът ще решава основни въпроси по организацията (търсене на сватбената зала, ресторант, избор на изпълнители, избор на стил и още много други), а също така ще ви помогне и в самия ден на празника.

Декоратор/цветар

Примерна цена: 20% от общия бюджет

Цената за флорист-декоратор зависи от избраните цветя и мащаба на декорацията: сватбената арка може да се украси с пищни божури или хартиени гирлянди, а пътеката до олтара – със стотици запалени свещи или листенца от рози.

Във всеки случай, по-добре е да се възложи тази задача на професионалисти. Той ще ви помогне да изберете подходящ стил, ще подготви презентацията на украсата, ще ви посъветва кои цветя ще изглеждат по-естествено и при това струват по-евтино, от кои елементи на декора може да се спести.

Разберете дали в стойността на специалиста влиза наемане на необходимия декор или това се плаща отделно?

Развлеченията

Примерна цена: 15% от общия бюджет

Когато наемате оркестър, група, диджей, водещ – важно е да разберете дали ще трябва да плащате не само участието им, но и предварителните дейности по техническото оборудване, настройка на звука, репетициите и др.

Предварително вижте списък и плей листата с  изпълнения и песни, за да бъдете сигурни, че репертоарът ще се хареса на вас и вашите гости. Уточнете какво точно е включено в цената, имат ли музикантите свое оборудване, колко време ще отнеме на неговия монтаж и демонтаж.

Същото се отнася и за услугите на водещ: добрият професионалист разработва програмата на празника в съответствие с вашите желания, а това значи, че работата му не се ограничава до часовете на участие в сватбата.

Да не забравяме и за допълнителните атракции за гостите като различни интерактивности, показването на слайд-шоу, поздравления, игри и много други – тези разходи също следва да се вземат предвид при съставянето на бюджета.

Други разходи

Приблизителна цена: 5% от общия бюджет

Важен елемент на съвременната сватба е полиграфията (печата), която включва в себе си не само поканите и указващите картички за местата на гостите, но и меню, благодарствени картички, план за местата и др. За качеството на печата използвайте услугите само на доказани изпълнители.

За сватбената торта трябва да се заделят 3% от общия бюджет на сватбата. Булките често са изненадани от стойността им, но не трябва да забравяме, че сватбената торта е една от най-важните украси за вашия празник и спестяване точно от нея не си струва. Цената зависи не само от броя на нивата (етажите) и декорацията, но и от състава – в края на краищата тортата трябва да бъде не само красива, но и вкусна!

Вижте предварително работата на сладкаря на сайта, проверете дали прави торти по поръчка или изпълнява само няколко стандартни видове дизайн. Разберете колко ще ви струва допълнително украса на тортата с живи цветя или панделки? А най-добрият начин да се уверите, че тортата наистина ще е на висота – организирайте пробна дегустация.

При пре-публикуване на статията трябва да сложите линк на източника: https://fotografsofia.com

Вашият коментар