ЗАЩО БУЛКИТЕ НОСЯТ ВОАЛ?

Защо булката носи булчински воал

Външният вид и образ на булката обикновено се свързва с пищна рокля в светли тонове и воал. Но това не е строго изискване към женския сватбен тоалет. Модерните дами често могат да се откажат от този обичаен аксесоар и да минат под венчилото и без него.

Дали си струва да изберете друг вариант вместо булчински воал или все пак да останете вярна на обичая, решавате самата вие. Преди да намерите идеалното решение за себе си, трябва да се отговори на въпроса – защо булката носи булчински воал. Версии на този отговор се оказва, че има няколко.

Ето откъде идва традицията да се покрива главата на булката и да се крие лицето ѝ с прозрачна дантела материя, когато встъпва в брак.

ИЗТОК

В далечни древни времена на Изток жените са се омъжвали без предварително запознанства с младоженеца. Двойката се е подбирала и събирала по икономически, имотни, политически и подобни съображения. Семейство се е създавало не в резултат на любов, а поради решението да се сключи изгоден съюз. Външният вид на бъдещата съпруга внимателно се е скривал от мъжете. Затова, до вричането на младите съпруг и съпруга, женското лице се е покривало с елегантен воал от лека тъкан. Също така се смята, че булката, криеща лицето си зад воал (було), сякаш така негласно показва, че е готова да се отдаде, посвети на съпруга си.

АНТИЧНА ГЪРЦИЯ

По времето на Древна Гърция с воала на булката също са свързвани някои вярвания. Смятало се е, че завистта на самотните, неомъжени жени може да се отрази зле върху красотата и здравето на младата особа, встъпваща в брак. Така че лицето на жената внимателно се е скривало под елегантен воал чак до вричането на бракосъчетаващите се млади хора, съпрузи. Приблизително същата е сватбената традиция и в Древен Рим.

ХРИСТИЯНСКИ ОБИЧАИ

От XIX-ти век християните почитат традицията да се скрие лицето на жената, встъпваща в брак зад прозрачен елегантен воал. В християнството е символ на чистота и непорочност, почтеност.

СЪВРЕМЕННИ ВЪЗГЛЕДИ

В днешно време младоженките носят булчински воал не само от религиозни съображения. Този аксесоар от гардероба трайно навлезе в съвременните модни линии на аксесоарите за сватба. Моделиерите експериментират и дават възможност да изберете красиви допълнения към сватбения си тоалет. Така че, ето още една основателна причина, поради която днес булките все още носят булчински воал (було) – те го считат за красиво и притегателно допълнение, аксесоар, детайл от тържествения сватбен гардероб.

ЗАЩО БУЛКИТЕ НОСЯТ БУЛЧИНСКИ ВОАЛ – МНЕНИЕ НА ФОТОГРАФА

булчински воал, ЗАЩО БУЛКИТЕ НОСЯТ ВОАЛ?

Аз, Явор Дончев, като сватбен фотограф, искам да подчертая, че воалите наистина допринасят за привлекателността на цялостния образ (имидж) на булката. Създават около нея романтичен, нежен и загадъчен ореол, който се запечатва отлично на сватбените снимки. А това не е малка причина, поради която този вид аксесоар да се избере като добавка към женското сватбено облекло.

Избирайки сватбен воал като част от целия сватбен аутфит, може да експериментирате и да внесете смели допълнителни акценти. Има варианти за воал в различен нюанс от роклята, специален релеф или шарки, както и особено ефектен е много дълъг воал. Ако полученият образ се окаже хармоничен и ярък, бъдете сигурни, на никого през главата няма да мине и мисъл защо булката носи булчински воал. А сватбената фотосесия ще е ярка и запомняща се. Това е ясно!

При пре-публикуване на статията трябва да сложите линк на източника: https://fotografsofia.com

Сватбена фотография » Блог » ЗАЩО БУЛКИТЕ НОСЯТ ВОАЛ?

Вашият коментар