КОЛЕДНА ФОТОСЕСИЯ- ОРИГИНАЛНИ ИДЕИ

КОЛЕДНА ФОТОСЕСИЯ, КОЛЕДНА ФОТОСЕСИЯ- ОРИГИНАЛНИ ИДЕИ
Коледна Фотосесия

Наближава Коледа 2018-та година. Съвсем скоро улици, къщи, магазини, офиси ще се украсят с коледни елхи и ще заблестят разноцветни светлини. Въздухът ще започне да излъчва празнични емоции, ще мирише на борови иглички, на мандарини и идеи за коледна фотосесия. Ако никога не сте мислили за това по-рано и сте правили единични снимки, то време е да пробвате. Няма по-подходящо време от Коледа за фон на фотосесия, защото празничната обстановка е почти навсякъде. Ето няколко съвета и идеи, които ще помогнат дори и на тези, които са абсолютно сигурни в собствената си нефотогеничност.

В тази статия:

 • подготовка за фотосесия;
 • избор на място;
 • аксесоари и декорация;
 • съвети за влюбени и семейни двойки.

Подготовка за коледна фотосесия

Подготовка за коледна фотосесия, както и всяко важно нещо, изисква предварителна организация. Без значение дали се готвите за самостоятелна, с любимия човек или фотосесия с цялото семейство, детайлите е по-добре да се обмислят предварително.

За да не изглеждат снимките тъмни и унили, обърнете внимание на традиционната коледна палитра цветове – червени, зелени и бели цветове. Подходящ гардероб е зимния: обемни пуловери, шалове, шапки, ръчно плетени жилетки и аксесоари.

Добре е, ако в облеклото присъстват елементи от коледната символика – фигурки на елени, приказни герои, коледни шарки, червени шапки „а ла дядо Коледа“. Като опция може да се помисли за синьо-сивата гама или меката бежова, важното е дрехите да се съчетаят с външния фон, но не и да се сливат с него. Ако са семейни снимки, то тоалетите на всички членове на семейството трябва да бъдат издържани в един стил.

Децата обикновено на драго сърце позират и заемат на всички снимки централно място. Нека те се държат непринудено, не ги контролирайте и поправяйте, но се погрижете да са в добро настроение, предварително да са нахранени и спокойни, а и резервен комплект дрехи не е излишен. Планирате да започнете с фотосесия в дома, а да продължите на улицата, значи дамите трябва да се погрижат за водоустойчив грима. А също и да вземете със себе си топли дрехи, наметала, ръкавици. Чаши с горещ чай или кафе ще сгряват и ще създадат уютна коледна атмосфера.

Избор на място за снимане

Ако собственият ви апартамент е украсен подобаващо, то и фотосесията в домашни условия ще премине на висота. Фотосесия на открито през зимата може да не изглежда най-добрата идея заради студа, но топли дрехи и добро настроение няма да позволят да замръзнете, а естествения сняг може да се замени с изкуствен. Ако собствения дом и улични пейзажи не ви привличат, опитайте варианти като кафенета, ледена пързалка, боулинг зала, търговски център, селска къща, всяко забележително или известно място във вашия град. А може и да се доверите на снимките във фото студио с подходящ декор.

КОЛЕДНА ФОТОСЕСИЯ, КОЛЕДНА ФОТОСЕСИЯ- ОРИГИНАЛНИ ИДЕИ
Студийна Коледна Фотосесия

Коледни аксесоари и празничен декор

Активно се използват при фотозаснемането елементи от празничния декор и блестящи аксесоари: гирлянди, коледни топки и играчки, бенгалски огън, свещи, шишарки и елхови клони, оригинални сувенирни елхички, красиво опаковани подаръци, карнавални маски и маскарадни костюми, пухкави наметала, пухени килими, чаши с шампанско, празнична маса.

Задължително в кадър трябва да попада коледната елха. Особено добре дошли са при заснемане домашни любимци. Може да им се придаде празничен вид с помощта на еленови рога, червени шапки и други коледни аксесоари. Димящите чаши с горещ чай снабдете с топли „дрехи“, а всичко, което се поддава на боядисване, разкрасете с акрилни бои.

Съвети за влюбени и семейни двойки

Позирайте спокойни и всичко ще се получи отлично. Да се избере правилният ъгъл на снимане не е лесно, още по-трудно е да се запечата в кадър, който да е вълнуващ и отличен. Портретната снимка може да се доведе до съвършенство, но с груповата не винаги е лесно.

Няколко съвета за пози за влюбени: не се колебайте да изразявате своите чувства – прегръщайте се, украсявайте елхата заедно, играйте на снежни топки, горещ чай и гореща любов на фона на студен сняг, хапвайте коледни „вкусотии“.

Идеи за двойки с дете или деца: добри снимки се получават на пода, цялото семейство се събира и е облечено в един цвят. Използвайте маски, изкуствени бради и флагове от хартия. Създавайте забавни композиции, фотографирайте се във формата на звезда, в която главата е център, а краката – лъчи. Най-малките деца могат да се снимат с подаръчни кутии, кошници. А по-големите деца в тези моменти, когато виждат подаръците, разположени под коледната елха. Възрастните могат да позират с шампанско или да се забавляват наравно с децата.

Започнете семейната хроника с весела, незабравима коледна фотосесия и нека всички снимки бъдат успешни! Не сте решили къде да се снимате? В студио (има готов декор),

КОЛЕДНА ФОТОСЕСИЯ, КОЛЕДНА ФОТОСЕСИЯ- ОРИГИНАЛНИ ИДЕИ
Студийна Коледна Фотосесия

вкъщи (комфортно и удобно), на улицата (сняг, украса, фенери и всичко останало), красиви паркове?

Свържете се с мен, ще изберем подходящи и интересни места за Вашата коледна фотосесия!

© ФОТОГРАФ ЯВОР ДОНЧЕВ

При пре-публикуване на статията трябва да сложите линк на източника: https://fotografsofia.com

2 comments

  • Коледните фотосесии започват от месец Ноември.
   Може да запазите дата и час от сега.
   Поздрави,
   Явор Дончев
   Професионален фотограф

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *