10 ТАЙНИ ЗА СНИМАНЕТО НА КРЪЩЕНЕ

 

1. Първото и може би най-важното – разрешение за снимки в храма

Преди кръщаването трябва да отидете в църквата и да разберете възможно ли е там, разрешено ли е да се правят снимки. Преди обреда може да се поговори със светия отец да съдейства при снимките – да не закрива детето по време на самия обред, потапянето му в кръщелния съд и други важни моменти от обреда на кръщението.

2. Дрехите и обувките – гаранция за успешна фотосесия

Дамите е добре да изберат тоалети със закрити рамене и зоната на деколтето. Полата трябва да бъде до и под коляното. С мъжете не е толкова строго, но с гол корем или разпасана фланелка в църквата по-добре да не се ходи. Дрехите трябва да бъдат удобни, да не пречат на движението. И най-важното, избягвайте дрехи и аксесоари, които скърцат, дрънкат, звънят и така нататък. Откажете се от пайетите, метални орнаменти, кичозни декорации по коланите и обувките. Това важи особено за фотографа, който трябва безшумно да се движи из църквата без да вдига шум и закача с дрехите си икони, свещи и хората, които са в храма. Опитът е показал, че маратонки са най-тихите и меки обувки.

3. Каквото и да снима фотографът, не бива да ходи пред свещеника и пред иконата, разположена в центъра на храма

Никога не е добра идея фотографът да застава между свещеника и кръщелника. Това е лош вкус и не се приема добре. Много е възможно след подобни действия към вас като фотограф да се приближи служител на храма и да ви помоли да спрете да снимате. Заставайте за снимки зад гърбовете на участващите в ритуала на кръщенето.

4. По време на молитвата на свещеника фотографът не бива да застава пред кръщелника!

По време на обреда на кръщението фотографът не трябва да привлича толкова много внимание.

5. Заснемането на кръщението е най-добре да се прави отстрани, не твърде близо до олтара

Така фотографът ще може да направи снимки на всички – на свещеника, на гостите и на кръстения, кръстниците. Във всеки случай, не е лошо да се отиде в храма малко преди церемонията, за да се изчисли добре ъгълът на снимките и да се попита свещеника къде няма да му пречи фотографа.

6. Техника или как е по-добре да се снима кръщене

Може да се избере безогледален фотоапарат. Някой модели имат напълно безшумен режим на затвора като при огледално-рефлексните фотоапарати има тих режим на затвора. Често силното щракане на затвора може да попречи на атмосферата на обреда. Пречи се на свещеника и се отвлича вниманието на гостите от магията, която се случва в момента на кръщението. Така че, ако имате огледално-рефлексен фотоапарат, по-добре се ограничете до 200 кадъра. Опитен, професионален фотограф знае кога е най-добре да снима и да се съсредоточи по време на снимките на кръщението.

7. Светкавица – за и против

В условия на недостатъчна осветеност, особено в старите църкви, където прозорците са малки и са разположени доста високо, се налага ползване на светкавица. В някои храмове светкавицата е забранена. Защо това е така? Първо, светкавицата пречи на свещеника и на гостите на храма. Като цяло нарушава атмосферата в църквата. На второ място, иконите не обичат твърде ярка светлина. Както и в музеите, в църквата има древни икони, на които е противопоказана ярка светлина. На трето място, неправилно използване на светкавица може да съсипе всички снимки. За тази цел е добре да използвате светлосилни обективи.

СНИМАНЕ НА КРЪЩЕНЕ, 10 ТАЙНИ ЗА СНИМАНЕТО НА КРЪЩЕНЕ
Фотограф за кръщене

8. Контра светлина в храма (контражур)

По-добре да не снимате портрети на фона на прозореца при силна контра светлина с изключение когато това е търсен ефект. Контражур наричаме това състояние на светлината, когато източникът на светлина се намира зад обекта на снимане. Преместете се на 10-20 градуса встрани и направете портрет на фона на стената. Така изображението ще бъде по-контрастно, хармонично на фона на църквата. Ако прозорец (или отворена врата) е трудно да се избегнат – опитайте се правилно да настроите камерата със спотово мерене.

СНИМАНЕ НА КРЪЩЕНЕ, 10 ТАЙНИ ЗА СНИМАНЕТО НА КРЪЩЕНЕ
Фотограф за кръщене

9. Редуване на общи, крупни и средни планове

За красива и ефектна фотосесия при кръщене е добре да се редуват общи, средни и големи планове. Също така не бива да се забравят детайлите. Като свещ, кръщелната дреха или кръста и косата, която се отрязва от главата на кръстеното дете.

СНИМАНЕ НА КРЪЩЕНЕ, 10 ТАЙНИ ЗА СНИМАНЕТО НА КРЪЩЕНЕ
Фотограф за кръщене
СНИМАНЕ НА КРЪЩЕНЕ, 10 ТАЙНИ ЗА СНИМАНЕТО НА КРЪЩЕНЕ
Фотограф за кръщене

10. След тайнството на кръщението фотографът е добре да благодари на свещеника и може да предложи да се направи обща снимка в храма или около него

Много се надявам, че моите тайни ще ви помогнат да разберете как протича една фотосесия на кръщене.

Направете запитване за фотосесия, заснемане на кръщене сега!

При пре-публикуване на статията трябва да сложите линк на източника: https://fotografsofia.com

Портфолио кръщене

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *